A Loggia

Roberto Pasini (Designer)

Research output: Non-textual formArtefact

4 Downloads (Pure)

Abstract

IMPLEMENTED ARCHITECTURAL DESIGN

location: Forlì
completed: 2011
final design, construction documents: Roberto Pasini, Andrea Ranieri / preliminary design and concept: Roberto Pasini (head architect), Davide Canali, Andrea Ranieri
land area: 2,600 sqm
floor area: 2,000 sqm

Along the bank of the Ronco River, a free-standing loggia lies in the outskirts of the town overlooking the countryside.It channels an urban spine of walkways, bike-paths, and micro-squares in between its three-story high parti and the regular series of four housing blocks facing it. Shops line up at the ground level with the residential units above. Counting twenty arcades of 4 m each, it is a 80 m long, 13 m high, and 2 m deep convex arcade with slender white columns standing out against a red brick wall with recessed fenestration. When kids started playing soccer using the columns as posts, we assumed it could rightfully fit in Rossi’s category of ‘scena fissa’, that is the permanent scenery of social play. The loggia can be diversely inhabited across time: it is neither modern nor ancient, but it rather owns a gene-rally classical character.
Original languageEnglish
Place of PublicationVenice
PublisherMarsilio Editore
EditionRem Koolhaas, Elements of Architecture, ISBN9788831718523
Publication statusPublished - 2011

    Fingerprint

Cite this

Pasini, R. (Designer). (2011). A Loggia. Artefact, Venice: Marsilio Editore.